Primus Challenge ryhmät

Kevät 2019

Tällä kaudella starttaa kolme ryhmää Laura Porthanin valmennuksessa.

Minusta rohkeampi ratsastaja- ryhmässä selätetään ratsastuspelkoja ja jännitystiloja. Ryhmässä edetään pienin askelin ja turvallisesti ammattilaisen johdolla. Valmennuksen aikana kasvatetaan luottamusta omiin taitoihin, tavoitellaan rentoa ratsastusta, hyvää mielenhallintaa ja kerätään positiivisia kokemuksia.

Kahdessa Kohti kisakenttiä- ryhmässä uppoudutaan harrasteratsastajana kilpailumaailman saloihin. Ryhmässä jokainen valitsee itselleen jonkun kilpailullisen tavoitteen, jota kohti harjoitellaan (mm. osallistumaan johonkin tallin rataharjoituksista tai kilpailuista kevätkauden aikana). Osallistujille pyritään myös järjestämään mahdollisuus tallin ulkopuolisiin kilpailuihin kerran kauden aikana.

Kaikki ryhmät treenaavat yhdessä Kehonhallintaa ja pilates-tyyppistä liikuntaa Martina Suomalaisen johdolla.


Kevät 2018

Kovin pitkää taukoa ei Primus Challengessa pidetty sillä tämän vuoden alusta aloitti jälleen kaksi uutta PC-ryhmää. Kikka Suomio valmentaa ryhmiä aina maanantaisin Suomen vierailujen yhteydessä. Tänä vuonna Primus Challengen teemana on erityisesti harrastajaratsastajan harjoittelu kilpailuihin.

Valmennustuntien lisäksi Kikka pitää ryhmille valmentajatapaamisia, joissa syvennetään oppeja teoriassa. Omasta kunnostaan ratsastajat huolehtivat ratsastajille suunnattuilla Cross training ryhmäliikuntatunneilla.

Klo 16 ryhmässä ratsastavat:

Minna Rapila:

"Ratsastuskokemusta on kertynyt lähes kaksikymmentä vuotta. Muutama intensiivinen juniorivuosi 80 luvun alussa ja paluu ratsaille pitkän tauon jälkeen, ensin satunnaisesti muualla ja myöhemmin aktiivisesti Primus Tallilla. Tänä vuonna tulee täyteen 10 vuotta Primuksella. Tällä hetkellä ratsastan 2-4 tuntia viikossa. Olen aina ratsastanut ratsastuskoulussa ja löytänyt oman tapani harrastaa tavoitteellisesti ja monipuolisesti.

Hakeuduin PC valmennukseen syventääkseni ratsastustaitojani, löytääkseni uusia oivalluksia hevosen kanssa sekä saadakseni kaivattua potkua monipuoliseen liikkumiseen ammattitaitoisessa ohjauksessa. Uskon, että nyt on aika ottaa seuraava askel eteenpäin ja suunnata katse kohti uusia haasteita kouluradalla."

Sari Sintonen:

"Aloitin ratsastuksen 7-vuotiaana,
ja erilaista kokemusta on kertynyt nyt reilun 30 vuoden ajalta. Juniorivuosina ratsastuskoululla ratsastin ja kilpailin koulua ja esteitä, mutta Australiassa vietetyn vuoden aikana kenttä- ja esteratsastus vei mennessään. Esteratsastuksen parissa vierähtikin sitten useita vuosia. Sittemmin ratsastukseni on ollut kouluratsastuspainotteista sekä yksityishevosilla että ratsastuskoulussa, mutta todellisen kipinän kouluratsastukseen sain aloittaessani Primuksella vuonna 2016. Ratsastuksellisena tavoitteenani on kehittyä kouluratsastajana, parantaa istuntaa, kehonhallintaa ja apujen käyttöä
ja tavoitella tasapainoista yhteistyötä hevosen kanssa."

Innostuin PC:stä, koska sen myötä ratsastukseen tulee lisää tavoitteellisuutta, ja PC:n mukanaan tuoma ohjattu lihaskuntoharjoittelu on enemmän kuin tervetullutta ratsastuksen,
ryhdin ja istunnan parantamisen tiellä

Celestine Sagne:

”Olen aloittanut ratsastuksen 9-vuotiaana Peikin tallilla. Ensimmäiset vuodet ratsastin kerran viikkoon tasaisella tunnilla, jonka jälkeen esteet tulivat mukaan kuvioihin. Siitä lähtien olen ratsastanut säännöllisesti vähintään 2 kertaa viikossa. Nuorempana esteet kiinnostivat enemmän ja siirryin Peikiltä pienemmälle tallille Keravalle, jossa mahdollistettiin tavoitteellinen valmentautuminen ja kilpailu ratsastuskouluhevosella. Tuolloin on tullut startattua lukuisia aluetason kilpailuja 90–100 cm tasolla. Primukselle olen siirtynyt pikkuhiljaa äitini mukana. Tunteja tuli otettua silloin tällöin tallin vielä sijaitessa Oittaalla. Tallin siirtyessä Marketanpuistoon aloin käymään tunneilla säännöllisen epäsäännöllisesti. Nyt minulla on PC-tuntien lisäksi 2 viikkotuntia.

Tavoitteena olisi kehittää omaa ratsastusta vielä lisää
siten, että pystyisin vaikuttamaan hevoseen yhä enemmän istunnalla sekä antamaan korrekteja oikea-aikaisia apuja. Olen aina ollut kiinnostunut kilpailemisesta, sillä se on hyvä tapa mitata pidemmällä aikavälillä ratsukon kehitystä ja saada palautetta omasta ratsastuksesta. Siispä tuleva PC-kausi tuntui sopivan minulle kuin nyrkki silmään. Lisäksi halusin lisäpotkun itselleni oheisliikunnan lisäämiseksi, ja mikä parempi tapa siihen kuin yhdessä tekeminen."

Anna Hamström:

"Olen ratsastanut juniorivuosina ja sitten pitänyt klassisen 10 vuoden tauon, palaten lajin pariin Primuksella Oittaalla. Primuksella kouluratsastuksen lisäksi innostuin esteistä ja hyppäsin vuosia. Osallistuin ensimmäisen kerran PC-ohjelmaan 2016 syksyllä, jonka ansiosta ”koulukärpänen” puraisi todella ja halusin keskittyä kehittymään erityisesti kouluratsastuksessa. Nykyään ratsastan 2-4 kertaa viikossa. Tuntui luontevalta hakea jälleen PC:iin mukaan, kun mahdollisuus avautui! Toivon voivani kehittää perustyöskentelyni laatutasoa, ja siten vieväni ratsastustaitoani pala palalta eteenpäin."

Merja Kolehmainen:

”Aloitin ratsastuksen kolmekymppisenä Tuomarikartanon ratsastusopistolla. Sitä ennen hevosista oli kokemusta vain ukin suokista heinänteossa, joka oli aina niin äreä, ettei sitä edes uskaltanut paijata. Parin vuoden ratsastuksen jälkeen löysin kesäkurssin kautta tieni Primukselle ja siellä vuosien, ja erityisesti vuonna 2013 alkaneen Primus Challenge valmennuksen, edetessä homma ”ryöstäytyi käsistä” ja 2014 alkuvuodesta ratsastin n. 7-10 kertaa viikossa. Tämä yhdistettynä Primuksen Oma Hevonen -kesäkurssiin johtivat ehkä yllättävänkin nopeaan oman hevosen hankintaan. Nyt olemme Paulin (Balhass) kulkeneet reilut kolme vuotta yhteistä matkaa Paulin asustellessa ensin Lappeenrannassa, sitten Gumbölessä ja nyt hän sulostuttaa (kiistattomasti komein!) osana Primuksen tuntiheppakaartia. Itse ratsastan tällä hetkellä maltilliset n. 5-7 kertaa viikossa.

Hain mukaan Primus Challengen kevään 2018 valmennukseen kahdesta syystä. Ensinnäkin tarvitsen ryhmän tukea saadakseni itseni taas toimimaan oheisliikunnan saralla. Sairastuin keväällä 2017 kolmatta kertaa syöpään ja tällä kierroksella hoitojen johdosta pystyin kyllä ratsastamaan, ajoittain paljonkin, mutta esim. intensiivisen aerobisen liikunnan harrastaminen on ollut haasteellista, joten kunto, liikkuvuus jne. ovat kaikonneet taivaan tuuliin. Huomaan tämän myös ratsastuksessa ja ellen tee asialle jotain, siitä tulee este ratsastuksessa kehittymiselle. Toiseksi tavoitteeni on kouluttautua kouluratsastustuomariksi. Kevään kisapainoitteinen PC sopii erinomaisesti tukemaan matkaa kohti tuomarikoulutukseen tarvittavien kvaalien hankintaa.

Klo 17 ryhmässä ratsastavat:


Johanna Järvenpää:

"Ensisijaisesti PC- ryhmään hakeuduin saadakseni ryhtiä ja tavoitteellisuutta tekemiseeni ja kehittyäkseni ratsastajana kaikin puolin. Toimiminen hevosen kanssa ratsukkona siten että molemmat nauttivat, oikea ohjastuntuma ja käsien asema, istunnan parantaminen päätavoitteina. Toive olisi, että pääsen turhasta hosumisesta ja että pakka pysyisi kasassa myös vähän
vaativimmissa tehtävissä. Ratojen osalta ennakointi ja ajoituksen parantaminen.
Kilpailukokemus puuttuu käytännössä kokonaan, joten jännittäviä hetkiä kevätkausi tuon varmasti tullessaan. Kynnys kisaamiseen on tähän asti ollut varsin korkea, nyt siis uutta kohti."

Arja Okkonen:

"Tutustuin ratsastukseen ensimmäisen kerran 7 vuotiaana ja muutaman vuoden jälkeen tuli oltua tallilla päivittäin kesät talvet. Muut harrastukset veivät kuitenkin mennessään ja aloitin uudelleen noin 10 vuoden kuluttua tuntiratsastaja 1 krt viikossa, väliin mahtuu kuitenkin muutamia vuoden parin taukoja. Viimeiset pari vuotta olen ratsastanut säännöllisesti 1-2
krt viikossa.

Hain PC-ohjelmaan jotta voisin kehittää istuntaani (core ) ja siten kehittyä ratsastajana. Mielen ja kehon hallinta."

Tinja Kanerva:

"Aloitin hevosharrastukseni jo lapsena. Viimevuosina olen vienyt omia hevosiani eteenpäin askellajiratsastuksessa aina SM-tasolle asti. Nyt olen ottanut tavoitteekseni kehittää erityisesti itseäni ratsastajana teknisesti taitavammaksi ja olen kiinnostunut kilpailemisesta myös kouluratsastuksessa."

Nina-Maria Tigerstedt

Ratsastin nuorena ratsastuskoulussa kerran viikossa, mutta harrastus jäi opiskelujen myötä. Vuonna 2015 tytär innostui ratsastuksesta ja katseltuani tunteja jonkin aikaa tuli houkutus kokeilla itsekin. Sitten kävi klassisesti, tytär lopetti, alkoi pelottaa liikaa ja kaverit kiinnostuivat muusta. Itse hurahdin ja varasin oman tunnin, sitten toisenkin ja sillä tiellä ollaan.

Viime vuosi on mennyt pitkälti esteiden parissa ja PC-ohjelmassa toivon pääseväni eteenpäin kouluratsastuksen puolella. Oheisliikunta on myös loistava asia, yhdessä on paljon hauskempi treenata.

Sanna Kaisla:

”Ratsastin aktiivisesti junnuna, jonka jälkeen pääsi tulemaan 15 vuoden tauko. Pikkuhiljaa innostus taas palasi, ensin issikkaharrastuksen muodossa.Sitten 2011 tulin katsomaan tuntia Primus Tallille ja pohdin pitäisikö palata takaisin isohevosmaailmaan. Puolen vuoden irtotuntien jälkeen aloitin vakiratsastajana 1h/viikko. Lisäksi käyn kursseilla ja irtotunneilla, niin Primuksella, kuin kokeilemassa muuallakin. Tauon jälkeen ratsastus oli selvästi kateissa ja sen eteen on tehty töitä, että onnistumisia tulisi lisää.

Challengeen halusin lähteä mukaan ratsastuksellisten haasteiden vuoksi. Eri opettajien ja valmentajien luomat mielikuvat ja ohjeet mahdollistavat kehityksen, jollaista tähän kohtaan juuri tarvitaan. Lisäksi PC:n oheisliikunta on motivoivaa ja ratsastusta ehdottomasti tukevaa. Porukassa on ihana liikkua.


Kevät 2017:

Primus Challengen viides vuosi pyörähti käyntiin kahden PC-ryhmän voimin. Kiki Nyberg oli jo vakiinnuttanut asemansa PC-valmentajana ja niinpä hän luotsasi ryhmiä tälläkin kaudella. Ryhmällä oli kauden aikana viisi valmentajatapaamista, joista osan piti Kikka Suomio. Ryhmät treenasivat lisäksi viisi kertaa Esport Arenalla PT Kimmo Kourusen johdolla.

Ryhmissä ratsastivat: Hanni Nevas, Valeria Karling, Anna Itkonen, Riikka Pynnönen, Vera Nettebrock, Marika Ahlroth-Pirtinheimo, Heidi Honkonen, Virpi Westman, Eeva Hara-Lindström, Lissu Luomanpää, Susanna Itkonen, Sanna Ylimäinen, Anna Hamström ja Nina Timonen.

Primus Challenge tällä konseptilla jää tauolle ja seura panostaa jatkossa ratsastajille suunnattuun oheisliikuntaa, johon kaikki seuralaiset ovat tervetulleita.

Kiitos kaikille PC ryhmiin osallistujille näiden viiden vuoden aikana!


Syksy 2016:

Syksyn kahta PC-ryhmää valmensi Kiki Nyberg. Challenge-konsepti oli löytänyt muotonsa: kuntotestit, toimintakauden alussa, tavoitteellista ratsastusta, valmentajatapaamisia, kunnon kohotusta ja muuta oheisliikuntaa sekä kauden loppupuolella jälleen kuntotesti.

Syksyn ryhmissä ratsastivat: Sanna Ylimäinen, Anna Itkonen, Lilli Virtanen, Anna Hamström, Susanna Itkonen, Sirpa Karling, Lissu Luomanpää, Virpi Westman, Heidi Honkonen, Eeva Hara-Lindström, Satu Sipola, Markika Ahlroth-Pirtinheimo, Mervi Paulasto-Kröckel ja Nina Timonen.

Kevät 2016:

Keväällä 2016 valmennuksista vasasivat jälleen Kiki Nyberg ja Maiju Kinnula. Ratsastuksen lisäksi molemmilla ryhmillä oli säännöllisesti yhteisiä PT tapaamisia ja treenejä Esport Areenalla Kimmo Kourusen johdolla.

Näissä kahdessa ryhmässä ratsastivat: Riikka Pynnönen, Tiina Paasonen, Nina Timonen, Susanna Itkonen, Anna Itkonen, Eva Hara-Lindström, Sanna Kaisla, Tiina Koskinen, Lilli Virtanen, Sanna Ylimäinen, Anne-Marie Malmberg, Katja Aura ja Elina Niemi

Syksy 2015:

Primus Challengessa ahkeroitiin syksyllä 2015 kahdessa ryhmässä, joissa ratsastusvalmentajina toimivat Kiki Nyberg ja Maiju Kinnula.


Ratsastustuntien lisäksi valmennettavat toteuttavat heille yksilöllisesti suunniteltua liikuntaohjelmaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Lisäksi ryhmällä on yhteistreenejä.

Syksyllä 2015 Primus Challenge -valmennuksessa ratsasti sekä ohjelman ensikertalaisia, että yhden tai useamman kauden mukana olleita: Nina Timonen, Anna Itkonen, Maria Amechi, Eva Hara-Lindström, Susanna Itkonen, Tiina Paasonen, Sanna Ylimäinen, Katja Aura, Lilli Virtanen ja Satu Sipola

Kevät 2015:

Keväällä 2015 Primus Challengesa ratsastettiin Kiki Nybergin valmennuksessa.

PC Spring Stars -ryhmän esittely

Kevään 2015 valmennuskuulumisia

Syksy 2014:

Syksyllä 2014 Primus Challenge ratsastusvalmennuksesta vastasi ensimmäistä kertaa Kiki Nyberg.

Kiki on ”kaikille tuttu nimi”, joka on valmentanut useita huippuratsastajia. Urallaan Kiki on vastannut mm. kouluratsastuksen nuorten maajoukkueen valmennuksesta. Kiki valmentaa edelleen aktiivisesti kilpailijoita ja harrastajia eri puolilla Suomea. Hän on jo Primuksellekin tuttu opettajien ja Talent Program junioreiden kouluvalmentajana.

P.C. Special ryhmän esittely

Kevät 2014:

Keväällä 2014 PC:ssä ahkeroi kolme ryhmää.

PC kevätkausi 2014 päätettiin huikeisiin kuntotestisuorituksiin!

Primus Challenge kevätkausi päättyi Primus Tallin kevätkauden viimeisellä viikolla kuntotestin myötä. Kuntotesteissä kevään ryhmäläiset tekivät kautta linjan mahtavia parannuksia tuloksissaan, erityisenä huippuina Kaisan yli kuuden minuutin vatsalihaslankku (3min on testin 'maksimiaika' eli erinomainen; Kaisan suoritus siis superhyberturboextracool!), Riitan setti miesten punnerruksia, Outin alle kuuden ja puolen minuutin aika 1500m juoksussa sekä Heidin puolentoista minuutin aikaparannus 1500m:llä.

Perinteiset PC valmennuksen kunniapalkinnot menivät seuraavasti:

Ratsastusvalmentajien valinta: Heidi Kivenjuuri. Valmentajien perustelut: Heidi on vaatimaton ratsastaja, joka on tehnyt paljon töitä ja kehittynyt huimasti ratsastajana. Hän on aina iloinen muiden ratsastajien kannustaja.

Personal Trainereiden valinta: Heidi Kivenjuuri. PT:den perustelut: Heidi toteutti systemaattisesti ja sitkeästi laadittua oheisliikuntaohjelmaa ja sen myötä paransi tuloksiaan roimasti. Heidi löysi uudelleen liikkumisen ilon.

Aktiivisin liikkuja: Eeva Sävelä. Eeva kirjasi Primus Challengessa käytettyyn HeiaHeia-portaaliin kevään aikana 482 liikuntasuoritusta TOP 5 lajeinaan, yllätysyllätys, ratsastus, juoksu, kuntosali, koirien ulkoiluttaminen sekä agility. Eeva kokee omien sanojensa mukaan saaneensa Primus Challengen oheisliikunnasta hyötyä kahteen mieluisaan harrastukseensa: ratsastukseen ja agilityyn.

Onnittelut sekä palkituille että kaikille muille Primus Challenge kevääläisille mukavasta kaudesta. Liikkuminen ja totta kai, ratsastus, jatkukoon!

Syksy 2013 - Challenge pilottitiimi:

Täältä voit lukea PC-pilottitiimiläisistä

Primus Challenge pilottikausi päättyi huikeiden tulosten merkeissä!

Primus Challengen pilottikausi syksyllä 2013 on saanut seuralaiset liikkumaan ratsastuksen lisäksi erinomaisesti erilaisten oheislajien sekä hevosurheilun eri lajien parissa.

Primus Challenge on vienyt seuralaisia mm. miekkailemaan, tennistelemään, golfaamaan, uimaan, prancerciseamaan, juoksemaan, erilaisille ryhmäliikuntatunneille mukaan lukien mm. BootCamp, DanZatu, TRX, ratsastuspilatekseen, länkkäröimään, valjakkoajamaan, maastoon, vaellukselle, rantaratsastelemaan – hiihtämäänkin oltaisiin jo menty, jos olisi ollut lunta!

Lisäksi Primus Challenge pilottilaiset ovat toteuttaneet kurinalaisesti heille suunniteltuja oheisliikuntaohjelmia kuntosali- ja aerobisine harjoitteluineen. Pilottilaisten syyskauden päätöksen kuntotesteissä selvisi, että treenaaminen todella kannattaa: JOKAISEN testatun pilottilaisen sekä kehonkoostumus että kuntotesti tulokset olivat parantuneet. Testipäivän muutamina kohokohtina olivat mm. Yökyöpeli Sannan 5min vatsalihaslankku ilmekään ja kroppa värähtämättä kommentein ”Oisin voinut olla pidempäänkin” ja Aamutiimi Emman huikea n. 6min30s aika 1500m, ilman että hän oikeastaan edes hengästyi.

Löydät keskiarvo yhteenvedon PC pilottilaisten kuntotesteistä klikkaamalla tätä. Huikeaa, kerrassaan huikeaa! :)

Kuvassa PC pilottitiimiläiset freeseinä PT Piritan ja Kennethin kanssa kuntotestien jälkeen 9.8.2013. Kiitos Hanna testausavusta ja Anna testisykemittareista! (Kuva:©Nina Dahlblom)

pilottitiimi2.jpg