P.C. Special eli Syksyn 2014-ryhmä

Sirpa Hermanson

sirpa.jpgAloitin ratsastuksen n. 9-vuotiaana ja ratsastin kymmenisen vuotta ratsastuskoulussa. Uudelleen lajin pariin palasin kolmekymppisenä. Säännölliset viikkotunnit aloitin vuonna 1997 Leppävaaran ratsastuskoulussa, jossa kävin myös estetunneilla. Olen ratsastanut Primuksella syksystä 2008 kerran viikossa koulutunnilla. Kesäisin olen käynyt myös estekursseilla.

Muuta urheilua olen harrastanut säännöllisen epäsäännöllisesti, minkä ruuhkavuosia elävä ehtii: tennis, laskettelu, uinti, sauvakävely, jumppa. Halusin PC-ohjelmaan tehostamaan ratsastuksessa tarvittavaa yleis-/lihaskuntoa. Olen mukavuutta rakastava sohvaperuna, joten tarvitsen avuksi ryhmän tsemppausta. Lisäksi tiedän, että kerran viikossa ratsastaminen ei kehitä minua tarpeeksi. Kai vanhakin voi vielä oppia?

Pitkän aikavälin tavoite: aktiivinen ratsastaminen hevosta kuunnellen & nopeampi reagointi. Rento, mutta jäntevä istunta, ryhti.

Ensimmäinen välitavoite: tasainen ulko-ohjan tuntuma, käsien asento.

Oheislajit: DanZatu, jonka aloitin viime syksynä; sitä jatkan ehdottomasti! Lenkkeily (jos selkä kestää)/uinti, kuntosali.

Ratsastusmotto: Ratsasta tässä ja nyt!

 

Anne Huuskonen

anne.jpgOlen puuhaillut hevosten kanssa harrastusmielessä nuoresta saakka. Lähes ensimetreillä päädyin eräälle ponitallille, joka sijaitsi raviradan tuntumassa ja ravureita pyöri joka puolella. Siellä eräs ravivalmentaja houkutteli siirtymään ”mikkihiiritouhuista” kunnon hevosten pariin, mutta enpä arvannut, että seuraavat vuodet todellakin kuluivat pääasiassa ravureiden parissa. Ratsastus oli tuolloin pääasiassa ravureiden mielenvirkeyskäppäilyjä, mutta aina satunnaisesti pääsin kipuamaan esteratsun kyytiin.

Opiskelujen myötä siirryin pääkaupunkiseudulle ja pian huomasin hoitavani yksityistä kouluhevosta. Hoitajavuosien aikana ratsastus oli edelleen melko epäsäännöllistä. Näinä vuosina muutama ratsastuskoulukausi tuli enemmän kuin tarpeeseen – puskaratsastelussa oppii vallan erikoisia taitoja, jotka eivät ehkä ole niitä oppikirjan neuvomia tai erityisen kauniita asentoja. Primukselle suuntasin pienen hevostelutauon jälkeen nelisen vuotta sitten. Tällä hetkellä ratsastan PC:n ohella yhdellä vakituisella viikkotunnilla, minkä lisäksi ostan satunnaisia irtotunteja sekä vuokraan yksityistä hevosta. Hain PC-ohjelmaan oppiakseni niin ratsastuksesta kuin sitä tukevasta oheisliikunnasta enemmän.

Pitkän aikavälin ratsastustavoite: oppia ratsastamaan erilaisia hevosia tasapainossa, rehellisesti eteenpäin ja mahdollisimman pienin avuin.

Ensimmäinen välitavoite: istunnan jäntevöittäminen sekä jalkojen asennon korjaaminen

Oheislajini: lihaskuntoharjoittelu ohjatuilla tunneilla, pyöräily sekä lenkkeily. PC-kauden aikana olisi tarkoitus lisätä treeneihin ainakin itsenäistä kuntosaliharjoittelua sekä juoksutekniikkaa. Jäntevyyden lisääminen ei luultavasti olisi myöskään pahitteeksi.

Ratsastusmotto: Oppiminen on ikuista.

Riitta Kankaala

riitta.jpgAloitin ratsastuksen 11-vuotiaana ja hevostelin siitä 14 vuotta eteenpäin viettäen lähes kaiken vapaa-aikani talleilla tehden tallitöitä, ratsastaen ja hoitaen kisahevosia. Aktiiviharrastamiseen tuli hieman taukoa lasten myötä ja seuraavat 10 vuotta pitivätkin sisällään kavereiden hevosten liikuttelu apua ja runsaasti iloista kevyttä ravia mitä erilaisimmilla hevosilla aina ravureista issikoihin.  Ratsastusvuosia on kertynyt yhteensä 33.

Viimeisten 7 vuoden ajan olen panostanut ratsastukseeni kohtalaisen paljon – etenkin ajankäytöllisesti: olen ratsastanut ohjatusti 2-3 kertaa viikossa ja itsenäisesti 4-5 kertaa viikossa. Kilometrejä satulassa on kertynyt mukavasti.  Ratsastukseni tukipilari on jo pidempään ollut Primuksen opetus ja ratsastusfilosofia. Primuksen opettajien avulla olen todella sisäistänyt sen, että ratsastuksessa kaikki lähtee oikeasta ja toimivasta istunnasta ja oikeiden apujen käytöstä - sitä kieltä puhuvat ja ymmärtävät kaikki hevoset. Olen oivaltanut, että kaikki siis riippuu hyvin pitkälle minusta itsestäni. Olen keskittynyt korjaamaan istuntaani (työ jatkuu edelleen joka tunnilla – koko ajan) Primus opettajien tuella – asia kerrallaan ja pitkäjänteisesti.

PC-valmennukseen olisin himoinnut mukaan jo aiemmin mutta elämäntilanteeni vuoksi en uskaltanut sitoutua tiiviiseen oheisharjoitteluun – vaikka ehdottomasti sen tarpeessa olinkin! Tämän syksyinen PC-valmennus tuli kuin tilauksesta ja odotan innolla mitä systemaattinen oheisvalmennus ja uusi opettaja tuovat hevosharrastamiseeni.

Pitkän aikavälin ratsastustavoite: Kyetä olemaan mukana isommassakin liikkeessä jäntevänä mutta jännittymättä, samalla käyttäen korrekteja apuja oikea-aikaisesti.  Harjoitella vaativa B-liikkeitä erillisinä tehtävinä sekä saavuttaa helppo A-tasoinen perusratsastus (kokoamisaste, tahti ja tasapaino) ja yli 60%:n suoritusvarmuus kilpailu- tai kilpailuharjoitus tilanteissa.

Syksyn ensimmäinen välitavoite: Yläselän ryhdin korjaaminen & käsien kantaminen ja nyrkin sulkeminen. Liikkeiden ja tehtävien valmisteluun keskittyminen.

Oheislajini: Kuntosali, juoksu ja kävely.

Ratsastusmotto: Keskity, tunne ja ole läsnä.  Sekä lainaus Arthur Kottas-Hedenbergiltä ”Take your time but don`t waste time”

Nina Timonen

nina.jpgAloitin ratsastuksen 7 vuotiaana. Aktiivisia juniorivuosia oli yhdeksän, joiden jälkeen seurasi kahdeksan vuoden tauko. Seniorina on ratsastusvuosia kertynyt 24. Viimeiset neljä vuotta olen ratsastanut Primuksella.

Pitkän aikavälin tavoite: Kehittyä ratsastajana rennoksi/rohkeaksi sekä hevosen kanssa olla ratsukko. Rohkeutta osallistua rataharjoituksiin siten, että pystyisi jännitykseltä vaikka hymyilemään.

Ensimmäinen välitavoite: olkapäät alhaalla/ hyvä ryhti ja ranteet suorana ja harjoitusravi.

Oheisliikunta: kuntosali, hölkkä ja ryhmäliikuntatunnit

Motto: Vähemmän on enemmän. Kokonaisvaltainen oleminen hevosten kanssa.

 

Lissu Luomanpää

lissu.jpgAloitin ratsastuksen kesäleirillä Kuopiossa 11-vuotiaana. Kaverini sai minut ylipuhuttua mukaansa leirille, vaikken pitänyt hevosista, koska vanhempi serkkunikaan ei pitänyt - kaikista muista eläimistä pidin kyllä! Hevosinho unohtui kyllä heti ensimmäisen kerran jälkeen! Sitten pääsin ponitunneille Kiloon, jotka vaihtuivat jossain vaiheessa heppatunteihin. Ratsastin Kilossa tunneilla n. 6 vuotta. Ja sitten seurasi pitempi jakso jolloin ratsastelin säännöllisen epäsäännöllisesti hoitohevosillani.

Lähivuodet olen ratsastanut kerran viikossa Primuksen tunnilla ja toisen kerran Savijärvellä hoitohevosellani ja syksyn loppupuolella minulla on lisänä PC- tunti. Vuoden 2013 syksystä tämän vuoden syksyyn oli minulla tauko ratsastuksessa, pienen Rasmus-pojan odotuksen vuoksi.

Pitkän aikavälin ratsastustavoite: Ratsastuksessa tavoitteenani on oppia hallitsemaan kehoani mahdollisimman hyvin, jotta voisin ratsastaa tehokkaasti hevosta turhaan häiritsemättä ja jotta pystyisin käyttämään apuja oikein ja oikeassa paikassa. Ja saada siten hevoset kulkemaan mahdollisimman hyvin ja yhteistyöhalukkaasti.

Ensimmäinen välitavoite: nyt tavoitteenani on parantaa keskivartalon hallintaan ja sitä kautta saada kädet oikealle paikalle.

Oheislajeina on tällä hetkellä hölkkä ja reipas kävely, salitreenit ja äiti&vauva lattaritanssi. Lisäksi tarkoituksenani on kokeilla myös muita lajeja syksyn aikana.

Motto: Keskity positiiviseen. Aina ei kaikki mene niin kuin haluaisi, mutta ei kannata jäädä murehtimaan, vaan keskittyä hyviin asioihin.

 

Satu Parmanen

satu.jpg

Aiempi ratsastustaustani pitää sisällään vuokrahevosilla valmentautumista, ratsastustunteja Primuksella sekä pienimutotoista kisaamista. Kokemuksia lännenratsastuksesta kävin keräämässä kesätyön merkeissä Arizonassa.

Muutaman vuoden ratsastustauon jälkeen hevosen selkään kiipeäminen tuntui lähes ylivoimaiselta, mutta nälkä kasvoi nopeasti syödessä: nyt viikkoa täyttää kahdesta kolmeen viikkotuntia Primuksella ja koulupuolen opetusmestari vuokrahevosena pari kertaa viikossa.

Tällä hetkellä lyhyen aikavälin tavoitteenani on löytää istuntaan suoruus – tosin tämä taitaa olla myös se pitkän aikavälin tavoite. Kun se löytyy, toivon oppivani ratsastamaan erilaisia hevosia ja saamaan omat apuni selkeiksi ja tarkoiksi. Liian usein huomaan ratsastavani sinnepäin ja sehän ei ratsastukseen alkuunkaan sovi.

Oheislajeina olen harrastanut jumppia, juoksua, seinäkiipeilyä ja toisinaan uimista. Nyt haluaisin erityisesti saada räätälöidyn kunto-ohjelman ratsastajan tarpeisiin ja oheisliikuntaa suoruuden ja ryhdin löytämiseen ja ylläpitämiseen. 

Motto: Less is more - keskity olennaiseen.